وزارت امر به معروف طالبان در نقش پلیس

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان تحت رهبری شیخ خالد حنفی، فردی نزدیک به ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، به وزارتخانه‌ای بدل شده است که نیروی نظامی دارد

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان شنبه ۱۴ مهر اعلام کرد شش نفر را در شهر کابل به اتهام «روابط نامشروع» بازداشت کرده‌ است اما مشخص نکرد که این افراد را در کدام منطقه کابل بازداشت شده‌اند.  

در اطلاعیه این وزارتخانه تاکید شده است که محتسبان «شب و روز تلاش می‌کنند جلو روابط غیراخلاقی و نامشروع را بگیرند و متهمان را بازداشت کنند».  

این وزارتخانه از مردم خواست افراد مظنون به داشتن «روابط نامشروع» را به آن‌ها معرفی کنند تا آنان را تحویل نهادهای قضایی دهند.  

طالبان برای اشاره به روابط جنسی خارج از ازدواج از عبارت «روابط نامشروع» استفاده می‌کنند.  

فشار وزارت امر به معروف طالبان بر مردم به‌ویژه در شهر کابل هر روز بیشتر می‌شود. محمدعلی، یکی از اهالی کابل که محتسبان وزارت امر به معروف دو هفته قبل او را تحت بازجویی قرار داده بودند، به ایندیپندنت فارسی گفت که با همسرش به یکی از فروشگاه‌های لباس در چهارراه پل سرخ رفته بود که محتسبان امر به معروف به آن‌ها مشکوک شدند.  

او افزود: «ماموران امر به معروف فکر کردند که من با یک زن غریبه برای خرید آمده‌ام. به همین دلیل از هر دو ما در مورد تاریخ ازدواج، محل سکونت و نام‌ والدینمان پرسیدند و پس از اینکه فهمیدند زن و شوهریم، بازجویی را تمام کردند. مردم از دست طالبان آسایش ندارند و سختگیری‌های آن‌ها هر روز بیشتر می‌شود.» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت داخله طالبان را سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی، اداره می‌کند و وزارت امر به معروف و نهی از منکر با بازداشت افراد، در اجرای وظایف این وزارتخانه و اختیارات آن دخالت کرده است. سراج‌الدین حقانی برای جلوگیری از ایجاد تنش با رهبر طالبان، تاکنون به اقدام‌های وزارت امر به معروف و نهی از منکر واکنش نشان نداده است.   

شماری از محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان مسلح‌اند و با ایجاد رعب و وحشت به بازداشت شهروندان اقدام می‌کنند.

شیخ خالد حنفی در یک سال گذشته کوشیده تعداد محتسبان این وزارتخانه را افزایش دهد و برای جذب متقاضیان چندین نوبت آزمون ورودی برگزار کرده است  

محتسبان وزارت امر به معروف طالبان یونیفرم نظامی به تن ندارند اما معمولا چپن‌ (نوعی بالاپوش) سفید می‌پوشند و با مداخله در زندگی خصوصی افراد می‌کوشند همه شهروندان افغانستان را به اطاعت بی‌چون‌وچرا از دستورهای رهبر طالبان و وزارت امر به معروف وادارند.

منابع در استان بادغیس به ایندیپندنت فارسی گفته‌اند که کارکنان مسلح وزارت امر به معروف هنگام نماز جماعت به مساجد می‌آیند و فهرست نمازگزاران را کنترل می‌کنند و غایبان باید به آن‌ها پاسخ بدهند که چرا در نماز حاضر نشده‌اند. این منابع افزوده‌اند که مردم می‌ترسند به این محتسبان اعتراض کنند، چرا که آن‌ها به سلاح کمری مجهزند و می‌توانند به بازداشتشان کنند.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رهبری شیخ خالد حنفی، فرد نزدیک به ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، به وزارتخانه‌ای بدل شده است که نیروی نظامی دارد. وفاداری خالد حنفی او به رهبر طالبان باعث شده است که در اغلب سخنرانی‌هایش در نهادهای نظامی، از شهروندان افغانستان و نظامیان این رژیم بخواهد که از تمام فرمان‌های منسوب به رهبر این گروه حمایت و در راستای اجرای آن اقدام کنند. 

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان با اختیارات نظارتی که دارد، در واقع امکان نفوذ و کنترل ملا هبت‌الله بر تمامی ساختارها را فراهم می‌کند.  

خالد حنفی تا پیش از انتصاب به سمت وزیر امر به معروف و نهی از منکر، چندان شناخته‌شده نبود. او در شهرستان خوگیانی استان ننگرهار در شرق افغانستان متولد شده و آموزش‌های دینی را در دیره اسماعیل‌خان پیشاور سپری کرده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا خالد حنفی را نیز به‌‌ دلیل نقض حقوق زنان و دختران افغانستان تحریم کرده است. رژیم طالبان تحریم خالد حنفی را نکوهش کرد و آن را تکرار «تجربه‌های ناکام» آمریکا نامید. 

مجموعه امر به معروف و نهی از منکر طالبان در دوره نخست حاکمیت طالبان در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ هم برای بسیاری از شهروندان افغانستان نهادی بدنام بود. آن‌ها زنان را در خیابان‌ها شلاق می‌زدند و با مردانی که به نمازهای جماعت نمی‌رفتند یا ریش می‌تراشیدند، با خشونت برخورد می‌کردند. مجموعه‌ای که در رژیم کنونی طالبان در تلاش برای تبدیل شدن به وزارتخانه‌ای است که تشکیلات نظامی دارد و به دستور رهبر این گروه، صاحب اختیارات زیادی شده است تا بیشتر آزادی‌های شهروندی را نقض کند.  

بیشتر از جهان